Jak już wielokrotnie podkreślałam, w pewnym zakresie mamy wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby neurodegeneracyjnej, jaką jest między innymi alzheimer.
Jednym ze sposobów jest wybór odpowiedniej diety. Wiele badań dowodzi zależności pomiędzy odpowiednim sposobem odżywiania się, a kondycją naszego mózgu i naszej pamięci.
Dietą najlepiej wpływającą na nasze funkcje poznawcze jest dieta MIND. To swojego rodzaju połączenie dwóch uznawanych za najzdrowsze diet: śródziemnomorskiej oraz diety DASH, czyli diety dedykowanej chorym na nadciśnienie tętnicze.
Dietę MIND można sprowadzić do kilku prostych zasad:
– jedz zielone i zielonolistne warzywa (codziennie) oraz przynajmniej jedną porcję dziennie innych warzyw
– dodaj do swojego jadłospisu orzechy (pięć lub więcej razy w tygodniu)
– trzy razy dziennie jedz pełnoziarniste produkty zbożowe
– minimum cztery razy w tygodniu przygotuj dania zawierające rośliny strączkowe (fasolę, soczewicę, ciecierzycę lub groch)
– jako codzienne przekąski wybieraj orzechy (w tym też migdały) i suszone owoce
– do diety koniecznie włącz jagody (jedz je minimum dwa razy w tygodniu)
– zamiast czerwonego mięsa wybieraj drób
– po ryby sięgaj przynajmniej raz w tygodniu, są bogate w tak ważne kwasy omega 3
– stosuj oliwę z oliwek
Zdrowe wybory żywieniowe pomagają utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji. Ważne jest, aby pamiętać o ograniczeniu tłuszczy odzwierzęcych, co wymaga również rezygnacji z masła i żółtych serów; rezygnacji z chipsów, frytek i innych tego typu przekąsek, a także ze słodyczy i wyrobów cukierniczych – wszyscy wiemy, że cukier nie jest dobry dla naszego zdrowia!
Odpowiednia i zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Dzięki niej wpływamy korzystnie na cały nasz organizm, zapewniając sobie szansę na zachowanie jak najlepszej kondycji fizycznej i umysłowej.